Zoeken:

Marifoon aan boord

Wil je binnenkort gaan zeilen? Dan staat veiligheid natuurlijk voorop. Voor extra veiligheid aan boord, kun je een marifoon gebruiken. Een marifoon is een zend- en ontvangstapparaat voor maritieme communicatie. Via een marifoon kun je contact leggen met andere schepen en walstations, zoals sluizen, verkeersposten of de kustwacht. Op deze pagina vertellen we je alles over het gebruik van de marifoon. 
 
Marifoon in de Bavaria
 

Stippel een veilige koers uit met de marifoon

 
Met een marifoon aan boord weet je wat er in je omgeving gebeurt en zo kun jij tijdens jouw zeilvakantie op zee of op de binnenwateren een veilige koers uitstippelen. Je hebt contact met verkeersbegeleiders en je ontvangt er veiligheidsberichten mee. Wanneer jij een noodoproep indient, wordt deze gehoord door iedereen die zijn marifoon uitluistert. Een marifoon is niet verplicht aan boord van een klein schip (er zijn enkele uitzonderingen), maar wel onmisbaar in gebieden met beroepsvaart. 
 

Voordelen van de marifoon

 
1. Met een marifoon kun je de sluismeester en/of brugwachter oproepen en vragen om de sluis of brug te openen. Alleen al in Nederland vind je ruim 900 beweegbare bruggen en ruim 200 sluizen. Heb je een marifoon aan boord? Dan ben je verplicht deze aan te zetten bij het passeren van de grotere bruggen en sluizencomplexen. 
2. Bij drukke knooppunten vind je verkeersposten. Daar wordt hulp geboden aan de scheepvaart. Via de marifoon hebben de verkeersleiders contact met de schippers en bieden hulp bij het oversteken. Voor jou als recreatievaarder is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken. 
3. De marifoon is een belangrijk veiligheidsmiddel. Vaar of zeil je op de ruimere wateren en raak je in de problemen met jouw schip, neem dan via de marifoon contact op met het Kustwachtcentrum in Den Helder. Binnen no-time is de hulp onderweg. De KNRM verleent jaarlijks bij ongeveer 1200 incidenten kosteloos hulp aan de recreatievaart. 
 
Zeilen in Nederland
 

Aandachtspunten voor het gebruik van een marifoon

 
Om een marifoon te mogen gebruiken, heb je een geldig marifooncertificaat nodig. Daarmee kun je een ATIS-code (je radioroepnaam) aanvragen bij het Agentschap Telecom. In de beroepsvaart wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de marifoon, vaak zijn er dan ook twee marifoons aan boord. Wanneer je met je eigen boot of een gehuurde motorboot of zeiljacht Nederland gaat verkennen, wordt de marifoon een stuk minder gebruikt. Vele recreatievaarders weten niet hoe de marifoon gebruikt moet worden. Daarom hebben wij een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:
 
De marifoon uitluisteren doe je op de binnenwateren (inclusief IJsselmeer en de Wadden) op kanaal 10 en op de kustwateren via kanaal 16. Op deze kanalen vindt het schip-schip verkeer plaats.
In de Almanak vind je per gebied soms nautische informatiekanalen. Op kanaal 1 vind je bijvoorbeeld informatie over het IJsselmeergebied, met weerberichten en actuele scheepsvaartberichten. Het is zeker handig om hier af en toe naar toe te schakelen. 
Het kan zijn dat er op een bepaald traject verkeersbegeleiding is via een verkeerspost. Hierin geldt een eigen marifoonkanaal. Dit wordt ook wel het blokkanaal genoemd. Het blokkanaal staat op de waterkaart, op borden langs de vaarweg en in de almanak. Het is verplicht om bij binnenvaren van een blokgebied over te schakelen naar dit blokkanaal. Let op! Het kan zijn dat een brug of sluis in het blokgebied een eigen marifoonkanaal heeft.  
Alleen relevante gesprekken mogen gevoerd worden om de daarvoor bestemde kanalen. Voor privégesprekken kun je de kanalen 72 en 77 gebruiken. 
De zendtoets niet langer dan nodig ingedrukt houden. Houdt de ether vrij.
Mocht je onmiddellijk hulp nodig hebben omdat er ernstig en dreigend gevaar is voor het schip en de bemanning, dan mag je het noodsein ‘Mayday’ gebruiken. Gebruik in dit geval de vier W’s: 
- Wie ben je? (scheepsnaam)
- Wat ben je? (type schip)
- Waar ben je? (duidelijke positie)
- Waarheen vaar je?
Word je opgeroepen door een schip of een blokkanaal? Dan ben je verplicht te antwoorden en alle informatie te vertellen die nodig is voor de veiligheid van de scheepvaart. 
 
Marifoon in de salon
 

Gebruik de juiste gespreksdicipline

 
Bij het gebruik van een marifoon, moet je de juiste gespreksdicipline hanteren. Dit gaat als volgt:
Roep de naam van degene die je op wilt roepen (maximaal 3 keer)
Zeg dan wie jij bent. Hier is … (eventueel de roepnaam erbij). Sluit je oproep af met “over”
Het antwoordt luidt naam van oproepende
Naam oproepende; hier de … Zegt u het maar.
Voer het gesprek, sluit steeds af met “over”
Bij einde gesprek zeg je UIT.
 
Wil je een ander schip roepen? Dan kun je de naam van het schip gebruiken als je die weet (wellicht via de AIS). Anders kun je het jacht en zijn positie omschrijven. Bijvoorbeeld: blauw zeiljacht voor haveningang Hoorn. 
 

Is het gebruiken van een marifoon achterhaald?

 
Door de komst van de smartphones, zul je misschien denken dat het gebruik van de marifoon een beetje achterhaald is. Maar de marifoon blijft het voornaamste communicatiemiddel op het water, in het belang van de veiligheid op het water. Daarom roepen wij dan ook op om de marifoon vooral te blijven gebruiken voor het oproepen van bruggen en sluizen en zo veel mogelijk uit te luisteren. Via de marifoon krijg je immers ook informatie over wat de beroepsschippers om je heen van plan zijn en hoe jij daarop kunt anticiperen. Een smartphone geeft je deze informatie niet!
 
Zeilen op een Bavaria
 

Bij Mayon Yachtcharter standaard een marifoon aan boord

 
Alle zeiljachten van Mayon Yachtcharter hebben een marifoon aan boord. Voor gebruik van de marifoon heeft men een marifoon certificaat (zendvergunning) nodig. Veel recreatievaarders hebben dit niet. Men mag dan wel uitluisteren (weerberichten etc.), maar niet zelf oproepen doen. De marifoon is bij de huurprijs inbegrepen en je hoeft hiervoor ook geen borg te betalen. 
 

Zeiljacht huren in Lemmer, aan het IJsselmeer

 
Wil jij een zeiljacht huren in Friesland? Wij van Mayon Zeiljacht Verhuur hebben diverse Bavaria’s te huur en een GIB SEA 28 voor de beginnende zeiler. Kijk of jouw favoriete zeiljacht nog beschikbaar is. Onze zeiljachten zijn compleet uitgerust met alle benodigdheden. Beddengoed en hoofdkussens moeten zelf meegenomen worden. Heb je nog vragen? Bel dan gerust naar 0640888369 of mail naar: info@mayon.nl.